Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir i millorar els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra Política de Cookies.

Dir NO amb amor
06 de març 2019

Dir NO amb amor

L’equip sencer de Litten vam assistir a la conferència de la pedagoga Eva Bach sobre “Normes i límits als fills i filles”. El patronat de la Garriga estava ple de gom a gom de famílies, mestres, professors/es i educadors/es. Vam sortir-ne inspirades, i amb idees i pràctiques confirmades que fins ara hem estat aplicant en el dia a dia. Cada paraula era dita des de la seva experiència com a pedagoga i mare, i ens aportava exemples viscuts amb els seus fills.

Ens va agradar com entén els límits, i és que ells ens ajuden a fer un bon ús de la nostra llibertat. Les persones que eduquem en posem amb la fi de protegir i orientar la vida. Tal com va dir, així hauríem de comunicar-ho als infants. Els límits els ajuden a autoregular-se, a sentir-se segurs tot promovent una autonomia gradual (“això no ho pots fer ara, però més endavant si”).

No va oblidar les dificultats que les persones adultes tenim per donar una negativa i mantenir-la. Ens va recordar que les nostres vides van a un ritme frenètic, però els infants viuen a un altre ritme i no podem obligar-los a anar al nostre. Sovint ens manca temps, i durant el poquet que els dediquem, evitem negar-los res.

Va passar a la pràctica, i va donar-nos orientacions per tal de fer els límits i les normes més efectius. Volem compartir amb vosaltres tres d’ells:

1.       Dir allò que volem (o no volem) que faci només 3 cops. La resta de vegades que ho diguem, seran innecessàries. Si l’infant considerem que pot raonar, podem traslladar-li la responsabilitat, i preguntar: com podem solucionar-ho?

2.       Normes coherents, precises i en positiu. Si posem normes, han de ser per tal de guiar l’infant no pas per “no molestar”. En positiu millor, i si comptes de “no et treguis les sabates” diem “porta les sabates posades, estaràs més còmode quan corris pel pati”.

3.       Ofereix alternatives i ser creatives. Si tot i repetir les normes només 3 vegades, veiem que no són efectives. Oferim una alternativa: si considerem que no està preparat per utilitzar les tisores, oferim un altre objecte més adient.

Recomanem molt l’obra de l’Eva Bach, podeu seguir aprenent d’ella a la seva web https://www.evabach.cat/ i llegir les publicacions que realitza a mitjans o llibres que ha escrit. Moltes gràcies Eva! 

Voleu conèixer el projecte?

Contacta amb nosaltres i us explicarem tot el que necessiteu!