Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir i millorar els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra Política de Cookies.

ESPAIS DE JOC
01 de juny 2020

ESPAIS DE JOC

ESPAIS DE JOC A CASA

“ Los niños son geniales, como lo son todos los humanos, cuando se les da la oportunidad de serlo” Andreé Stern

Aquests dies de confinament marcaran un abans i un seprés en molts aspectes de la nostra vida. Estic segura que sempre recordarem aquests dies com a una situació excepcional de la que no tenim més remei que aprendre. Un dels aspectes que més ens preocupen és, com integraran aquesta situació els nostres fills/es, com l'estan transitant i quines accions podem duu a terme els adults, per fer  el confinament el més fàcil possible.

Jo us diria que gaudiu molt d'ells , els observeu, els deixeu fluir, rescateu cada moviement per coneixe'ls millor i acompanyeu-los en aquest trajecte el més amorosament possible. Ells també necessitaran digerir tot el que està passant i recordeu que és una situació excepcional i una oportunitat única per estar amb ells.

Sabem que el joc és l’activitat principal dels infants, és mitjançant el joc  que investiguen, crean, s’accionen, s’expressen, coneixen el medi, afloren les emocions, es frustren, ordenen, desordenen i moltes més accions d’aprenentatge que fan de la nostre espècie la més intel·ligent i més desenvolupada.

Crec que la eina més potent i important que tenim els adults és oferir un espai adequat per tal es pugui donar aquesta activitat primordial que és JUGAR i així, es continuï desenvolupant l’aprenentatge de manera òptima. I molts de vosaltres us preguntareu: És tant important oferir un espai ordenat, estèticament bonic, amb la major llum natural possible i amb material adequat als seus interessos? Jo us diria que és casi una obligació, perquè en definitiva els hi esteu oferint el marc d’acció necessari pel seu benestar i desenvolupament tant físic com emocional.

No calen grans espais ni grans materials per tal es doni aquest marc d’acció òptim. Podeu oferir el què teniu, els materials dels quals disposeu, però posant consciencia en la presentació, la estètica, i la coherència dels components de l’espai.

És com quan nosaltres  obrim els calaixos de la cuina, en general, ensa agrada tenir-los ordenats, ja que aquest fet ens transmet calma, pau, seguretat, funcionalitat i tranquil·litat. Cada dia, obrim el calaix, utilitzem el què hi ha dins, i ho tornem a guardar. Aquesta seria una de les nostres activitats diàries i principals oi? El mateix passa amb els materials i joguines. Als nostres petits  també els hi transmet calma, seguretat i funcionalitat saber on tenen i de quina manera estan ordenades les seves coses, ja que així l’acció de jugar es torn més plaent.

Jo us facilitaria 4 tips que em semblen importants alhora de desenvolupar un espai de joc a casa:

. Menys és més: No cal tenir a l’abast tot el material del què disposen. Es pot anar oferint esglaonadament i tenint en compte els seus interessos i fases del desenvolupament. A més,  l’efecte sorpresa de trobar-se amb quelcom que fa temps que no jugaven, és preciós.

.Senzill i bonic: Què important és la estètica  en la quotidianitat de les nostres vides i què poc se’n parla d’ella en els processos cognitius dels infants. A tothom ens agraden les coses boniques, ens atrauen, ens generen bones sensacions i ganes de tocar, olorar i observar, és quelcom purament instintiu i emocional. Generar aquest pensament estètic, també farà desenvolupar als infants un pensament artístic, creatiu i crític.  No és només una qüestió superficial, us ho asseguro.

.Preocupa’t de la presentació de cada espai y procura que tot estigui ordenat pel proper moment de joc. Ordenar i desordenar forma part del procés d’aprenentatge i genera molts beneficis a nivell cognitiu i emocional. Pots acompanyar al teu fill en aquest procés o també pots gaudir-ho tu com adult, al final és la preparació d’un nou escenari d’aprenentatge pel teu petit/a i ells notes quan està preparat amb amor.

. Els espai de joc no poden ser estàtics, aquesta situació, més que mai, ens està ensenyant que la vida és canviant i que hem d’estar preparats per tot el que pot venir. També els processos cognitius, els interessos i les habilitats del infants canvien, així que res de ser estàtics. Els que un dia és un espai de calma, un altre dia pot ser un espai d’art…

.Durant el confinament, no us poseu metes difícils de superar, com ja hem dit, és una situació excepcional i com adults, també l’hem d’aprendre a gestionar. Jo us animo a que si encara no teniu espais de joc estructurats, us doneu el gust de provar, montar, desmontar i gaudir d’aquest procés amb els vostres fills. Veureu com es desenvolupen noves formes de joc…


Espero poder haver aportat una miqueta de llum en aquests moments en els que hi ha dies un tant foscos.

M’acomiado amb una frase que m’encanta i crec que va molt bé per aquests dies:

“El aburrimiento es fuente de creatividad”

Arantxa Molina

Podeu trobar-me al meu perfil d’Instagram  @petjades_

 

 

Voleu conèixer el projecte?

Contacta amb nosaltres i us explicarem tot el que necessiteu!